De grond-water warmtepomp bestaat uit een ondergronds netwerk van buizen waarin een vorstvrij mengsel (water met anti-vriesmiddel) wordt rondgepompt dat de warmte in de grond opneemt. Die warmte wordt vervolgens afgegeven aan de warmtepomp met waterkringloop binnen de woning.

Er zijn twee systemen voor het buizennetwerk:

  • Verticaal: wie niet veel plaats heeft opteert best voor het systeem met verticale boorgaten. Hierin worden kunststof slangen aangebracht die aansluiten op de verdamper van de warmtepomp. Het aantal bodemcollectoren, met een gemiddelde diepte van 60 tot 120 meter, is afhankelijk van de bodemgesteldheid en het nodige verwarmingsvermogen. Vooral in de winter zal je met het systeem van verticale boorgaten kunnen genieten van een hoger rendement, omdat op grote diepte de temperatuur van de grond zo goed als constant blijft. Andere voordelen: weinig plaats nodig, bijna overal toepasbaar, een gesloten systeem en passieve koeling.
  • Horizontaal: de horizontale bodemcollector bestaat uit een systeem van kunststof slangen die tot anderhalve meter diep worden aangebracht. De hoeveelheid warmte die wordt opgenomen is afhankelijk van het type grond. Een leemachtige grond rendeert beter dan een droge zandgrond. De horizontale bodemwarmtewisselaar biedt de mogelijkheid tot natuurlijke koeling in de zomer, is bijna overal toepasbaar, het is een gesloten systeem en de grondwerken zijn minder duur dan bij een verticale wisselaar.